Treceți la conținutul principal

Turte cu varza / Placinte cu varza

Si iar am lipsit o saptamana. Ne-am balacit mult, ne-am bucurat de soare ( cam prea tare, as indrazni sa zic :) ) , am gatit si am mancat mult si am facut prima tura de dulceata pe anul asta. De visine cu cirese. Minunata. Si multa. 24 de borcane mai exact :)

Na acum ca m-am laudat destul sa trecem la o reteta de mare succes in familie :) Drept urmare in ultimele doua saptamani am prestat-o de 3 ori. Si inca mai am 4 verze mari in frigider, capatate de la soacra. Ma intreb sarmanele cum vor sfarsi...


Ingrediente ( 10 placinte ):

Pentru aluat:

- 350 ml apa
- 30 g drojdie proaspata
- 1 lingurita plina sare
- 40 g unt topit si racorit
- faina ( semi alba in cazul meu) cca. 500-550 g

Umplutura:

- o varza proaspata mare ( peste un kg. )
- 2 lingurite sare
- piper dupa gust
- 70 ml ulei


Preparare:

Incepem cu aluatul. Intr-un vas adanc amestecam cu o lingura  apa cu drojdia, faina si sarea. Cand capata consistenta unui aluat inglobam untul topit si framantam bine 3-4 minute. Trebuie sa iasa un aluat elastic si moale dar nelipicios. Daca e nevoie mai puteti adauga faina. Vasul se acopera cu un servet curat si se lasa aluatul la crescut 40 de minute intr-un loc cald.

In timp ce aluatul creste frumos spalam varza, o tocam fin si o calim in ulei cu sare si piper . Trebuie amestecata mereu, nu vrem sa o ardem! :) Dupa calire varza are doar un sfert din volumul initial si miroase si are un gust demential :) O golim intr-un vas si o lasam sa se raceasca.

Dupa ce aluatul a crescut il rasturnam pe o planseta unsa cu ulei si cu mainile unse de asemenea portionam aluatul in 10 bile. Fiecare bila o aplatizam cu mana formand un cerc de cca. 15 cm diametru. In centrul fiecarui cerc punem doua linguri de varza calita si adunam marginile in asa fel incat sa obtinem o traistuta. Cam la fel ca si aici. Fiecare traistuta o intoarcem cu partea neteda in sus si o aplatizam bine pana ajunge iar la dimensiunea unui cerc de 15 cm :)
Turtele le asezam in doua tavi mari tapetate cu hartie de copt unsa cu ulei , le lasam sa creasca in tava 10 minute, le ungem cu ulei si le dam in cuptorul preincalzit pana se rumenesc dedesubt. Le intoarcem odata si le mai ungem cu ulei. Le lasam la cuptor pana se rumenesc frumos pe ambele parti.

Le servim calde sau reci si-s minunate. Fix cum facea bunica cand eram mica ;)
Daca va raman placinte pastrati-le in pungi in frigider!


Pofta mare, dragii mei!
Carmen

Ps: Ce sa fac cu cele 4 verze? Nu salata, sarmale si ciorbe ca suntem satui :) Ceva altfel, ce propuneti ? :))

Comentarii

  1. Hmmm, absolut delicios! O sa incerc sa adaptez si eu aceasta reteta pentru Dukan :)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumoase sunt si ce pofta mi-ai facut cu ele!! Incearca paste cu varza (calita), sau varza calita cu carnati si apoi gratinata la cuptor :D Sau...o pui la murat :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :-)
      Paste am tooot facut. Zilele astea prestez varza murata ;-)

      Ștergere
  3. uh, ce bine arata, n-am decat o varza mai mica, dar daca ramane aluat, il pot umple cu pasta de branza dulce cu marar, ma gandesc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi un comentariu! ♥

Postări populare de pe acest blog

Coafuri pentru par scurt :)

V-am promis niste sugestii de coafuri pentru parul scurt, si chiar daca le postez cam tarziu sper sa va inspire :) Par scurt+bucle = look angelic, parerea mea :)) Cu grija totusi sa fie buclele aranjate, nu pudel style :)  Sau parul super-tapat (tunsoarea mea e asa :))  Pentru parul un pic mai lungut niste bucle lejere si o agrafa eleganta sunt alegerea perfecta... Sau parul prins simplu la spate, wild :)  Sursa foto aici Voi ce coafura o sa alegeti pentru Revelion? Chiar daca stati acasa, nu uitati sa fiti frumoase :)) ;)

Tarta cu capsuni si ciocolata, desert festiv de efect, rapid, usor, cu blat de casa pufos si aromat, super insiropat

 Hello, Am revenit cu un desert de vis care pare super greu de facut si impresioneaza prin aspect si gust, dar e super usor de facut de fapt. Dar asta nu trebuie sa stie nimeni, shhh! Ramane secretul nostru! :) Blatul de casa moale si pufos se imbina perfect cu capsunile zemoase, ciocolata fina si frisca spumoasa. Iar la partea deco va puteti juca dupa inspiratie, fie decorati doar cu fructe, fie apelati la flori de sezon. Cu trandafiri sunt sigura ca arata super fain, dar si cu flori de camp! Aveti doar grija sa nu folositi flori otravitoare! Un search pe Google inainte e super recomandat! :) Daca ii dati o sansa nu uitati sa imi trimiteti poze pe Instagram sau Facebook! :) Daca nu ma urmariti inca pe social media, aici gasiti link spre Instagramul meu ( unde postez muult mai des retete si sfaturi utile ) iar aici gasiti link spre contul meu de Facebook ! Spor la preparat si pofta buna sa aveti! Ingrediente blat ( pentru 8-10 portii ):  - 100 g de zahar - 100 g de faina - 20 g de

Ritese (de post )

Turtele astea le mancam in copilarie cu mare placere, fie ca le facea mama sau bunica. Ele le numesc "ritose" dar tot cautand pe internet se pare ca denumirea corecta e ritese. Asta nu schimba cu nimic faptul ca-s absolut delicioase, crocante la exterior si moi si elastice la interior... Plus ca se pot servi atat dulci cat si sarate, eu le prefer cu magiun de prune sau cu branza sarata, salata si diferite chiftelute vegetale. Si pentru ca nu le-am mancat de peste un an si-mi era teribil de pofta, mi-am chemat ajutorul de bucatar si am purces la treaba: Ingrediente (12 bucati ) - 500 ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita bicarbonat de sodiu - cca. 900 de grame faina ( eu am folosit faina pentru paine, de la moara, e ff neagra in comparatie cu cea din comert... ) - cateva linguri ulei Preparare: Intr-un vas incapator punem faina, formam o gropita unde adaugam sarea si turnam incet apa calduta amestecata cu bicarbonat de sodiu. Amestecam usor cu o lingura, iar