Treceți la conținutul principal

Paste de casa/ Taitei de casa

Cu muuuult, mult timp in urma am fost intrebata cum fac taiteii de casa. Pentru ca da, de 5 ani nu consum alti taitei din comert, ii detest :) Si pentru ca la momentul respectiv am explicat destul de sumar am zis ca-i cazul sa documentez totul pas cu pas :)

Pentru inceput, avem nevoie de oua proaspete, daca-i posibil de tara si de faina de calitate. Eu am folosit una  semi neagra. Si mai avem nevoie de o masina de paste, dar nu-i musai :)
Cantitatile sunt in functie de necesitate. Pentru o oala cu supa de 3 litri eu fac taitei din 2 oua de dimensiune medie si faina cat cuprinde. Stiu ca nu prea e apreciata faza asta dar din moment ce ouale au dimensiuni diferite ar fi greu sa dai cantitati exacte la faina. Plus ca poate depinde cantitatea de faina si de umiditatea din aer, inclusiv din faina :)


Asadar, dupa ce am stabilit de cati taitei avem nevoie, ne apucam de treaba. Atentie! Puteti pune taiteii la uscat si sa ii pastrati pentru cateva saptamani! Eu mereu fac portie dubla pentru ca fac des supa :)

Punem pe o planseta faina, facem o gropita in ea si adaugam ouale. Amestecam totul cu grija si framantam adaugand faina pana rezulta un aluat elastic dar foarte ferm. Daca nu prea va surade ideea de a framanata pe o planseta puteti bate ouale intr-un vas si sa inglobati pe urma faina, framantand la fel de bine. In felul asta e posibil sa iasa mai putina mizerie ;)


Aluatul rezultat il punem intr-o punga de plastic inchisa bine si il lasam sa se odihneasca 30 min - 1 ora.


Il scoatem pe planseta infainata si il impartim dupa bunul plac.


Si acum trecem la partea distractiva la care mereu ma ajuta Tom. Fiecare bucata de aluat o trecem prin masina de paste, incepem cu diametrul cel mai mare si terminam cu cel mai mic. Masina mea e de la 1 la 9 dar eu mereu ma opresc la 7, nu vreau taiteii prea subtiri :)
Atentie! Nu incercati sa sariti peste etape, o sa va stricati masina de paste si-i pacat!
Fasiile obtinute le asezam pe servete curate si usor presarate cu faina si le lasam cca. 5-10 minute sa se usuce usor...

Pe urma atasam dispozitivul pentru taiat taiteii subtiri sau lati, dupa plac si trecem fiecare fasie de aluat prin el.
Ii rasfiram pe servete infainate putin, cu mare grija sa nu ii strangem si sa obtinem astfel un mare ghem de taitei :)
Ii putem folosi imediat in supe sau ii putem lasa la uscat pentru 12-24 de ore, timp in care ii mai intoarcem usor. Eu ii pastrez cu succes in pungulite de plastic, intr-un loc racoros si ventilat.


Daca nu aveti masina de paste si totusi tanjiti dupa taitei de casa sa stiti ca se pot obtine si fara. E drept, presupune putin mai mult efort dar merita :)
In primul rand faceti aluatul mai molcut, il lasati la odihnit si pe urma il impartiti in bucatele. Fiecare bucata se da prin faina si se intinde cu sucitorul cat mai subtire. Se lasa la uscat la fel ca mai sus si se ruleaza fiecare bucata iar cu ajutorul unui cutit ff ascutit taiem taitei cat mai fini. Procedam la uscat la fel ca mai sus.

Spor la facut paste! :)
Carmen

PS: Vai ati incercat sa faceti paste in casa? ;)

Comentarii

  1. eu am incercat - fara masina - dar nu am facut aluatul destul de subtire, asa ca la fierbere s-au umflat excesiv :) dar ma gandesc sa "investesc" intr-o masina pt paste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, si eu am facut cu ani in urma si am patit la fel :) Dar mie-mi plac grasuti uneori :D

      Da, merita investitia, sa stii :)

      Ștergere
  2. da , fac cateodata , dar nu tot timpul , recunosc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot mai bine decat deloc :D
      Eventual fa mai multi cand ai chef si timp sa ai provizii :D

      Ștergere
  3. taiteii sunt nelipsiti in casa de cand am copil. supitele cu taitei sunt cele mai dorite asa ca fac saptamanal portii triple ca sa am mereu, ii folosesc si in loc de pastele obisnuite, sunt deliciosi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur! :)
      Si mie-mi plac in supe, nu ma mai satur de taitei. Si imi plac si cu lapte, mmm :)

      Ștergere
  4. Carmen, cam cat costa o masina de asta?

    Esti o super- gospodina!!!

    Camellia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, multumesc :)
      Eu am primit-o de la soacra imediat dupa nunta, dar am vazut in magazine ca si a mea cu preturile cuprinse intre 80 si 120 lei. Daca iei una de calitate si ai grija de ea te tine vesnic :)

      Ștergere
  5. Si mie mi-ar placea sa-i fac doar acasa...dar fara masina nu sunt f incantata de rezultat. Poate ma cadorisesc si eu cu o masina de facut paste :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie-mi plac si mai grosuti, defapt ii ador asa :D
      Dar cu masina merge totul rapid :D

      Ștergere
  6. Carmen, iti convine... Eu nu am masina si nu mai am rabdare sa fac fara...
    Am vazut prin dedeman dar mi s-au parut scumpe. Ce inseamna ''de calitate''? Poti sa ne zici vreun brand? Macar daca dam banii sa stim pe ce :)

    Camellia


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A mea e Marcato scrie made in Italy pe ea :-) Sa ai grija sa fie solida din inox de calitate. Nu stiu cum sunt cele din dedeman cand am drum la cj la uit. Oricum costa cam 100 de lei o masina. Maine ma duc la Simleu si ma uit la magazinul local sa vad ce firme au si la ce pret...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi un comentariu! ♥

Postări populare de pe acest blog

Coafuri pentru par scurt :)

V-am promis niste sugestii de coafuri pentru parul scurt, si chiar daca le postez cam tarziu sper sa va inspire :) Par scurt+bucle = look angelic, parerea mea :)) Cu grija totusi sa fie buclele aranjate, nu pudel style :)  Sau parul super-tapat (tunsoarea mea e asa :))  Pentru parul un pic mai lungut niste bucle lejere si o agrafa eleganta sunt alegerea perfecta... Sau parul prins simplu la spate, wild :)  Sursa foto aici Voi ce coafura o sa alegeti pentru Revelion? Chiar daca stati acasa, nu uitati sa fiti frumoase :)) ;)

Tarta cu capsuni si ciocolata, desert festiv de efect, rapid, usor, cu blat de casa pufos si aromat, super insiropat

 Hello, Am revenit cu un desert de vis care pare super greu de facut si impresioneaza prin aspect si gust, dar e super usor de facut de fapt. Dar asta nu trebuie sa stie nimeni, shhh! Ramane secretul nostru! :) Blatul de casa moale si pufos se imbina perfect cu capsunile zemoase, ciocolata fina si frisca spumoasa. Iar la partea deco va puteti juca dupa inspiratie, fie decorati doar cu fructe, fie apelati la flori de sezon. Cu trandafiri sunt sigura ca arata super fain, dar si cu flori de camp! Aveti doar grija sa nu folositi flori otravitoare! Un search pe Google inainte e super recomandat! :) Daca ii dati o sansa nu uitati sa imi trimiteti poze pe Instagram sau Facebook! :) Daca nu ma urmariti inca pe social media, aici gasiti link spre Instagramul meu ( unde postez muult mai des retete si sfaturi utile ) iar aici gasiti link spre contul meu de Facebook ! Spor la preparat si pofta buna sa aveti! Ingrediente blat ( pentru 8-10 portii ):  - 100 g de zahar - 100 g de faina - 20 g de

Ritese (de post )

Turtele astea le mancam in copilarie cu mare placere, fie ca le facea mama sau bunica. Ele le numesc "ritose" dar tot cautand pe internet se pare ca denumirea corecta e ritese. Asta nu schimba cu nimic faptul ca-s absolut delicioase, crocante la exterior si moi si elastice la interior... Plus ca se pot servi atat dulci cat si sarate, eu le prefer cu magiun de prune sau cu branza sarata, salata si diferite chiftelute vegetale. Si pentru ca nu le-am mancat de peste un an si-mi era teribil de pofta, mi-am chemat ajutorul de bucatar si am purces la treaba: Ingrediente (12 bucati ) - 500 ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita bicarbonat de sodiu - cca. 900 de grame faina ( eu am folosit faina pentru paine, de la moara, e ff neagra in comparatie cu cea din comert... ) - cateva linguri ulei Preparare: Intr-un vas incapator punem faina, formam o gropita unde adaugam sarea si turnam incet apa calduta amestecata cu bicarbonat de sodiu. Amestecam usor cu o lingura, iar