Treceți la conținutul principal

Iaurt de casa / Smantana de casa

Haideti sa iesim macar aparent din atmosfera de vacanta si sa vorbim despre chestii practice. Si bune. Si sanatoase.

Nu stiu voi cum sunteti dar eu detestam si inca detest iaurtul cu fructe si singurul pe care l-am mancat fara sa comentez a fost cel natur. Si acum imi amintesc de vremurile cand se gasea iaurt in sticlute haioase ca si cele de mai jos. (Pe care le-am cersit de la mama :) ) Era atat de efervescent si racoritor, usor acrisor, delicios. Si multi ani am tot cautat prin magazine iaurt care sa-l egaleze. Pana la urma poate ca nici nu era asa gustos cat eram eu nostalgica... ;)
Pe vremea cand locuiam acasa, la parinti, mama facea iaurt de casa dupa metoda "clasica", adica amesteca lapte dulce cu putin iaurt sau smantana de cumparat si lasa peste noapte la prins. Dar eu tare prefer sa stiu ce bacterii mananc asa ca l-am lasat pe barbat sa pregateasca iaurtul dupa ideea lui ;)



Asadar, pentru 2 litri de iaurt aveti nevoie de:

- 2 litri de lapte dulce foarte proaspat, nefiert
- 2 capsule EuBiotic sau un pliculet EuBiotic pentru bebe ( aveti grija, nu toate bacteriile de la farmacie sunt bune pentru iaurt, mai bine nu experimentati decat sa obtineti un iaurt puturos la propriu ;) )
- un vas de ceramica incapator


Preparare:

Laptele se strecoara in vasul ceramic. Temperatura laptelui trebuie sa nu depaseasca 40 de grade, deci daca vreti sa-l incalziti nitel, nu mai mult de atat :) Eu il folosesc la temperatura camerei sau a vacii mai bine zis, il pun la prins imediat ce intru in posesia lui ;)
Capsulele cu bacterii se desfac si pudra o inglobam in lapte, acoperim vasul cu o coala de hartie curata ( atentie! nu inchideti etans vasul! ) si il plasam intr-un loc cald din casa. Iarna il lipesc de calorifer iar vara il plasez in bucatarie, e cea mai calda incapere din casa :D. Dupa minim 10 ore ar trebui sa fie gata prins, la noi dureaza cam 16 ore, depinde mult de temperatura din casa. Oricum, va dati usor seama cand e gata, dati smantana deoparte si daca e inchegat bine si acrisor la gust, e bun de savurat! :)
Asadar, dupa ce e gata inlaturam cu grija smantana formata, eu din 2 litri de lapte obtin cam 300 ml smantana, dar depinde foarte mult de cat e laptele de gras...
Lui Tom ii place extrem de mult zerul deci noi nu-l strecuram, dar daca nu-l aveti la inima puteti sa il strecurati printr-un tifon curat. Doar sa nu-l aruncati, folositi-l la ceva ca-i sanatos ;)



Ce nu consumati imediat puneti la rece in frigider! De asemenea sa stiti ca daca vreti sa mai faceti inca o portie ( in maxim 2-3 zile)  puteti sa folositi 100 ml iaurt obtinut de voi pe care-l amestecati cu 2 litri de lapte si procedati ca si mai sus. Iese la fel de gustos fara sa mai folositi capsule ;)

LATER EDIT

Iaurtul se poate prepara si cu lapte pasteurizat la 70 de grade. Am incercat la cererea unei cititoare si de acum doar metoda asta o sa o folosim ;)
Atentie! E posibil sa dureze ceva mai mult sa se inchege daca folositi laptele pasteurizat!

Am fugit la treaba, o zi placuta va doresc!
Carmen

Ps: Care sunt alimentele dupa care sunteti nostalgici? :) Eu am o lista luuunga....

Comentarii

  1. Iaurtul de casa nu lipseste de la mine din frigider :) chiar daca eu am o alta modalitate de a-l face, stiu cat este de bun si de sanatos si ma bucur sa mai vad lume care il prepara in casa ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur ca suntem mai multi :)

      Sunt totusi curioasa cum il prepari? :)

      Ștergere
  2. Eu am facut cu zer o mamaliga de ni se strepezeau dintii :)))
    Ce am putea face cu zerul si sa fie ok?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ups :) Era cam acru iaurtul, huh? :)

      Pai il poti folosi la ciorba de salata sau alte ciorbe plus in scop cosmetic cica e super :) Asta urmeaza sa testez curand ;)

      Ștergere
  3. Carmen, oare merge să fac cu lapte integral fiert? Aş vrea să-i dau şi copilului şi lapte crud am de unde să iau, dar dacă nu ştiu f. bine sursa prefer să nu risc.
    Chiar am 2 pliculeţe de EuBiotic pt. bebe în casă, nu ştiu cum nu mi-a trecut prin cap. Deştept soţul tău! :) O duminică faină!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod normal ar trebui sa iasa cu lapte pasteurizat la 70 de grade, de incercat nu am incercat...
      Eventual sa incerci cu mai putin si sa ne zici ce iese ;)
      Sau incerc eu zilele urmatoare si spun pe blog ce si cum ;)

      Ștergere
  4. Cred ca iaurtul ala de tara la care te referi, se facea astfel: laptele proaspat, crud, se punea in sticle/borcane mai maricele, acoperite si se lasa la temperatura camerei. In maxim 2-3 zile aveai iaurt cu un strat gros de smantana deasupra. Atat! :)

    Asta o poti face si azi la fel daca ai o sursa de incredere pentru lapte. :)
    Bacteriile salbatice din aer isi fac datoria!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, dar nu ma refer la iaurt de tara, ci la cel din magazine :) Eu pe ala l-am prins :))

      Da, ala asa se face, asa l-am facut si eu mult timp. Dar prefer sa am control asupra bacteriilor care le pap :D Plus ca probioticele adaugate sunt benefice pentru sanatate!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi un comentariu! ♥

Postări populare de pe acest blog

Coafuri pentru par scurt :)

V-am promis niste sugestii de coafuri pentru parul scurt, si chiar daca le postez cam tarziu sper sa va inspire :) Par scurt+bucle = look angelic, parerea mea :)) Cu grija totusi sa fie buclele aranjate, nu pudel style :)  Sau parul super-tapat (tunsoarea mea e asa :))  Pentru parul un pic mai lungut niste bucle lejere si o agrafa eleganta sunt alegerea perfecta... Sau parul prins simplu la spate, wild :)  Sursa foto aici Voi ce coafura o sa alegeti pentru Revelion? Chiar daca stati acasa, nu uitati sa fiti frumoase :)) ;)

Tarta cu capsuni si ciocolata, desert festiv de efect, rapid, usor, cu blat de casa pufos si aromat, super insiropat

 Hello, Am revenit cu un desert de vis care pare super greu de facut si impresioneaza prin aspect si gust, dar e super usor de facut de fapt. Dar asta nu trebuie sa stie nimeni, shhh! Ramane secretul nostru! :) Blatul de casa moale si pufos se imbina perfect cu capsunile zemoase, ciocolata fina si frisca spumoasa. Iar la partea deco va puteti juca dupa inspiratie, fie decorati doar cu fructe, fie apelati la flori de sezon. Cu trandafiri sunt sigura ca arata super fain, dar si cu flori de camp! Aveti doar grija sa nu folositi flori otravitoare! Un search pe Google inainte e super recomandat! :) Daca ii dati o sansa nu uitati sa imi trimiteti poze pe Instagram sau Facebook! :) Daca nu ma urmariti inca pe social media, aici gasiti link spre Instagramul meu ( unde postez muult mai des retete si sfaturi utile ) iar aici gasiti link spre contul meu de Facebook ! Spor la preparat si pofta buna sa aveti! Ingrediente blat ( pentru 8-10 portii ):  - 100 g de zahar - 100 g de faina - 20 g de

Ritese (de post )

Turtele astea le mancam in copilarie cu mare placere, fie ca le facea mama sau bunica. Ele le numesc "ritose" dar tot cautand pe internet se pare ca denumirea corecta e ritese. Asta nu schimba cu nimic faptul ca-s absolut delicioase, crocante la exterior si moi si elastice la interior... Plus ca se pot servi atat dulci cat si sarate, eu le prefer cu magiun de prune sau cu branza sarata, salata si diferite chiftelute vegetale. Si pentru ca nu le-am mancat de peste un an si-mi era teribil de pofta, mi-am chemat ajutorul de bucatar si am purces la treaba: Ingrediente (12 bucati ) - 500 ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita bicarbonat de sodiu - cca. 900 de grame faina ( eu am folosit faina pentru paine, de la moara, e ff neagra in comparatie cu cea din comert... ) - cateva linguri ulei Preparare: Intr-un vas incapator punem faina, formam o gropita unde adaugam sarea si turnam incet apa calduta amestecata cu bicarbonat de sodiu. Amestecam usor cu o lingura, iar